OLIJFBOOM

U heeft een Olijfboom gekocht, goede keuze!

In de onderstaande tekst zullen wij u wat meer vertellen over de oorsprong en de verzorging van de Olijfboom, zodat u er optimaal plezier aan kunt beleven.

De oorsprong van de Olijfboom

De Olijfboom bestaat al duizenden jaren en heeft waarschijnlijk haar oorsprong gevonden in de landen rond het Middellandse zeegebied. In de Griekse mythologie werd de Olijfboom al genoemd en in de joodse cultuur wordt deze nog steeds als het symbool van vrede en geluk gezien.

De botanische benaming van de Olijfboom is Olea europaea.

  • Standplaats
    De Olijfboom kan zowel in de volle grond geplaatst worden als in een kuip / sierpot gehouden worden. Deze bomen staan graag op een zonnige plaats.
    Als u de Olijfboom in de volle grond plaatst, adviseren wij om in de kuil, waar de plant in komt te staan, eerst een flinke laag (ca. 10 cm) Hydrokorrels te strooien. Dit omdat de wortels gevoelig zijn om in natte grond staan. Hydrokorrels kunt u kopen bij uw tuincentrum.
    Als u de Olijfboom in een pot laat staan, is het belangrijk dat er openingen in de bodem van de pot zijn, zodat het water wat teveel is gegeven kan weglopen. Ook moet u de boom dan meer beschermen tegen de vorst dan als hij in de volle grond staat.
  • Beschermen tegen de vorst
    Een Olijfboom in een bak is altijd kwetsbaarder dan de Olijfboom in de volle grond. De wortels zitten dan namelijk als het ware ‘opgesloten’ en zijn dan vatbaarder om te beschadigen dan als de boom in de volle grond staat. U kunt eventueel de zijkanten aan binnenkant van de bak bekleden met noppenfolie, voordat u de Olijfboom hierin plaatst. Dit voorkomt dat tijdens de winter de kluit van de boom kan bevriezen. Hou de onderkant wel vrij, zodat het water, wat niet opgenomen wordt door de boom, weg kan lopen.
    Naast de zijkanten van de bak waar hij instaat bekleden met noppenfolie kunt u bij strenge vorst de boom afdekken met vliesdoek of jute (geen plastic). Ook kunt u de bovenkant van de potgrond afdekken met boomschors. Als de vorstperiode voorbij is de grond water geven, aangezien de grond door de vorst uitgedroogd is.
    De Olijfboom, die in de volle grond staat, kan prima tegen ongeveer -15 graden voor kortere periode. Als de temperatuur voor een langere tijd onder de -8 graden zakt, is het verstandig de kroon en de stam van de boom af te dekken met vliesdoek of ander ademend materiaal. Voor u dit doet eventuele sneeuw van de bladeren te verwijderen. Ook hierbij geldt dat als na de vorst de grond rondom de stam droog aanvoelt, deze water geven.
    Na de winter kan de boom een gedeelte of zelfs al zijn blad verliezen. Als u van een twijgje een stukje bast weghaalt met uw nagel en deze is van binnen groen, dan is er niets aan de hand en zal de boom in het voorjaar weer nieuw blad aanmaken. U kunt de Olijfboom dan in maart (altijd na een vorstperiode) weer bijmesten, dan zal hij zich snel weer herstellen.
  • Olijfboom binnen plaatsen
    Indien de Olijfboom binnen gehouden wordt, zorg ervoor dat de boom in direct daglicht staat. Hij heeft minimaal 6 uur daglicht per dag nodig. Het liefst voor een raam wat gericht is op het zuiden. Ook de Olijfboom niet te dicht bij of op de verwarming plaatsen (denk ook aan radiator- of rooster gaten in de vloer). Ook niet te dicht op het raam, dit zal het blad letterlijk verbranden in de zomer.
    Als de boom binnen wordt gezet, zal hij zijn blad laten vallen. Dit is normaal en te vergelijken met een shock-reactie. Blijf de boom gewoon water geven, hij zal zich binnen enkele weken weer herstellen nieuw blad aanmaken. In de herfst en in de winter minder water geven dan in de zomer.
    De Olijfboom, die binnen staat, is gevoeliger voor Spint of Luis. Spint herkent u aan wit-achtige pluisjes in de boom. Regelmatig controleren is te adviseren. Als u hiervan last heeft, kunt u bij het betere tuincentrum prima middelen kopen om uw Olijfboom te behandelen. Hiervoor altijd de gebruiksaanwijzing opvolgen die op de verpakking staat.
  • Snoeien
    Het snoeien van de Olijfboom is zeker te adviseren. Het houdt de boom mooier in model, waardoor de vorm en de uitstraling beter behouden blijven. Tevens zorgt het weghalen van de lange uitgeschoten scheuten ervoor dat de Olijfboom zijn energie goed kan verspreiden over de juiste takken, wat beter is voor de vitaliteit van de plant. Dit kan het beste in het voorjaar. Dan is de Olijfboom in zijn groeiperiode en zal hij zich snel herstellen.
  • Vruchten
    De Olijfboom krijgt rond mei/begin juni crème kleurige kleine bloemetjes. Als de temperatuur goed is, zullen deze bloemetjes zich omzetten in vruchten, en gaat de Olijfboom Olijven produceren.
    Deze vruchten zijn zeker eetbaar, maar vergelijk dit niet met de Olijven die in de winkel te koop zijn. De Olijven, die we kunnen kopen, zijn voorbehandeld voordat ze verkocht worden, waardoor de Olijven aan uw boom heel anders zullen smaken.

Help, mijn Olijfboom heeft

  • Krullend en vallend blad
    De Olijfboom heeft teveel water gehad. Als deze in een pot staat, controleer dan of het water kan weglopen. Indien de boom in een laag water heeft gestaan, haal deze dan uit de pot en zorg dat de boom rust krijgt om op te drogen. Zet hem na een week weer terug in de pot, maar zorg ervoor dat er gaten aan de onderkant zitten van de sierpot zitten, zodat het water weg kan lopen.
  • Geel en vallend blad
    De Olijfboom krijgt te weinig water. Geef hem gedurende de zomer altijd 3x per week water. In de volle grond kan hij nooit teveel water krijgen. In een sierpot moet u ervoor zorgen dat het teveel aan water weg kan lopen.
    *Tip: Als u voelt dat de bovenste 3 cm van de grond droog is, dan is de plant te droog.