BRIGHAMIA HAWAIIAN PALM

“Er was eens….”, zo beginnen meestal sprookjes met draken en feeën, maar het kan ook het begin zijn van een fascinerend en actueel verhaal over een kamerplant. Dus: er was eens een plant die miljoenen jaren geleden op Hawaï was terecht gekomen. Ze groeide op de hoge steile vulkaanhellingen en paste zich in de loop van die tijd helemaal aan naar de lokale omstandigheden. Een insect werd verliefd op deze bloem en ontwikkelde een steeds langere tong om deze prachtige bloem te kunnen bestuiven. Zo kreeg ook de plant een steeds grotere bloem die uiteindelijk wel 15 cm lang werd. In een normaal sprookje zouden ze uiteindelijk nog lang en gelukkig leven maar de werkelijkheid is helaas anders.

Toen de mens ongeveer 1000 jaar geleden Hawaï ontdekte en er de eerste mensen zich vestigden, was dat ook het begin van een ernstige verstoring van de natuur. Het leefgebied van ons insect werd grotendeels vernietigd waardoor het zelf uiteindelijk ook is uitgestorven. Zonder insect die voor de bestuiving van de prachtige bloem kon zorgen was er ook geen toekomst voor de Hawaï palm zelf en werd de situatie dus kritiek. Zonder bestuiving geen zaden en zonder zaden geen nakomelingen. In de glorie jaren waren er tienduizenden Hawaï palmen te vinden maar de soort liep sterk terug en was in begin jaren negentig gereduceerd tot nog maar één wilde plant. Hoogste tijd om in actie te komen. Wetenschappers Ken Wood en Steve Perlmann hebben letterlijk hun leven geriskeerd door naar de laatste planten te klimmen die op een hoogte van 2 kilometer op de loodrecht uit zee oprijzende vulkaanhellingen groeien. Met de hand hebben ze de laatste planten bestoven en het zaad geoogst. Aan deze mannen hebben we te danken dat er een reddingsplan is opgezet waarbij planten in een reservaat worden gekweekt zodat ze later weer in de vrije natuur terug geplaatst kunnen worden.

Plant Planet kreeg een paar van deze zaden en begon hiermee een veredelingsprogramma waardoor uiteindelijk een lijn is geselecteerd die het ook prima in de huiskamer naar zijn zin heeft. Samen met IUCN, De Wereld Natuurbescherming Organisatie worden deze planten verkocht en een groot gedeelte van de opbrengst gaat weer terug naar Hawaï voor de financiering van het reddingsprogramma.

Ondertussen is dit fascinerende verhaal de hele wereld over gegaan. Televisie programma’s uit vele landen hebben aandacht besteed aan dit unieke verhaal. Ook op YouTube zijn filmpjes te zien van de redding van de Brighamia, zoals de plant officieel heet. Dus gelukkig uiteindelijk toch nog een happy end want de Hawaï palm leeft in duizenden huiskamers, en daardoor ook in zijn natuurlijke omgeving, nog lang en gelukkig voort.