Brighamia ‘Insignes’®

Geschiedenis

Toen de mens ongeveer 1000 jaar geleden Hawaï ontdekte en de eerste mensen zich hier vestigden, was dat ook het begin van een ernstige verstoring van de natuur. Het leefgebied van de insect werd grotendeels vernietigd waardoor het zelf uiteindelijk ook is uitgestorven. Zonder insect die voor de bestuiving van de prachtige bloem kon zorgen, was er ook geen toekomst voor de Hawaï palm zelf en werd de situatie dus kritiek. Zonder bestuiving geen zaden en zonder zaden geen nakomelingen.

In de glorie jaren waren er tienduizenden Hawaï palmen te vinden maar de soort liep sterk terug en was in begin jaren negentig gereduceerd tot nog maar één wilde plant. Wetenschappers Ken Wood en Steve Perlmann hebben letterlijk hun leven geriskeerd door naar de laatste planten te
klimmen die op een hoogte van 2 kilometer op de loodrecht uit zee oprijzende vulkaanhellingen groeien. Met de hand hebben ze de laatste planten bestoven en het zaad geoogst. Zaad dat vervolgens van wilde exemplaren is geoogst, is naar botanische tuinen over de hele wereld verstuurd.

Het Nederlandse bedrijf Plant Planet heeft zaden in handen gekregen en is in samenwerking met IUCN, De Wereld Natuurbescherming Organisatie, een veredelingsprogramma begonnen. Dit heeft als resultaat opgeleverd dat er een selectie is ontstaan die is geschikt voor teelt in kassen. Een groot gedeelte van de verkoop gaat weer terug naar Hawaïvoor financiering van het reddingsprogramma.

De plant wordt momenteel in de handel onder de naam ‘Hawaiian Palm’ aangeboden. Een gedeelte van de opbrengst wordt in een fonds gestort met als doel om deze soort en andere bedreigde soorten op Hawaï weer terug te plaatsen in de natuur.

De Brighamia Insignis behoort samen met de eveneens op Hawaï endemische soort Brighamia rockii als enige tot het geslacht Brighamia.

Verzorging

De verzorging van de “Hawaii Palm” is zeer eenvoudig. De groeiwijze is als een palmboom, ze maakt nieuwe blaadjes in de kop en stoot de oude onderste bladeren weer af. Deze vergelen en verdrogen. Deze zijn makkelijk af te breken. Hierdoor wordt de karakteristieke palmen stam gevormd. Het hele jaar door worden nieuwe blaadjes gevormd, maar het afstoten gaat in fases. Bij sterk wisselende omstandigheden stoot de “Hawaii Palm” in een keer veel blad tegelijk af welke binnen enkele weken er weer aan zitten.

De “Hawaii Palm” heeft een omgekeerd groeiseizoen. Ze groeit in de winter en heeft in de zomer haar rustperiode. Dit is precies omgekeerd als de meeste planten die wij kennen.

Standplaats

In de winter mag de “Hawaii palm” licht staan, zelfs op het zuidvenster. In de zomermaanden moet ze juist wat meer voor de zon beschut worden. Onder invloed van veel licht verliest ze veel blad (dit komt echt weer terug). Veel mensen “overzomeren” hun “Hawaii Palm” op het terras of in de tuin. Gek genoeg kan ze daar veel beter tegen de zon. Niet later dan begin september weer naar binnen halen.

Water en voeding

De stam van de ’Hawaii Palm‘ is, net als bij een cactus, een waterreservoir. Ze kan daardoor wel zes weken zonder water overleven, de ideale vakantieplant dus! Net als een echte cactus kan ze niet tegen te veel water, de stam kan dan gaan rotten. Gemiddeld één maal per week water geven. Vooraf eerst even de aarde voelen. Als deze nog vochtig is, rustig een weekje wachten. Elke maand bijmesten is het advies. Normale mest voor groene planten is prima. Als de ’Hawaii Palm‘ goed wordt bijgemest, zal deze in de herfst veel bloemen geven.

Temperatuur

De optimale temperatuur ligt tussen de 18-25°C. Incidenteel kan ze ook hele lage temperaturen verdragen. De plant kan echter niet tegen vorst.

Bijzonderheden

Door stress kan de ’Hawaii Palm‘ veel blad verliezen. Stress omstandigheden zijn de overgang van de winter naar de zomer als het plotseling erg licht wordt, te veel water, een aantasting van insecten, maar ook de reis vanuit de kas, via de winkel, naar de woning. Het afstoten van blad is een soort zelfverdedigingsmechanisme van de plant. Snel nadat ze blad heeft verloren gaat ze weer nieuw blad maken dat is aangepast aan de nieuwe omstandigheden.

Het volledige assortiment kunt u vinden bij:

Schermafbeelding 2016-05-25 om 13.35.59